Cu peste 4 miliarde de utilizatori de e-mail, marketingul prin e-mail a devenit una dintre cele mai eficiente modalități prin care companiile pot ajunge la clienți.
E-mail marketingul reprezintă cea mai eficientă modalitate de a construi o relație directă și personală cu publicul tău. Dar pentru asta oamenii trebuie să deschidă de fapt e-mailurile de la tine. În ziua de azi căsuțele de inbox sunt inundate cu tot felul de e-mailuri, dintre care mai mult de jumătate vor ajunge la coșul de gunoi virtual fără a fi măcar deschise.
E-mailurile de vânzări pot atrage noi clienți și pot întări relațiile cu clienții deja existenți. Acest tip de e-mailuri promovează produse și servicii cu scopul de a crește vânzările.
Cu toate acestea, e-mail marketingul implică mult mai multe. Cei mai mulți marketeri se străduiesc să găsească cea mai eficientă modalitate de a atrage clienții, de a-i reține și de a-i fideliza, toate acestea conducând în final la creșterea gradului de conversie, a vânzărilor.
Pentru a scrie un e-mail de vânzare persuasiv care chiar să fie deschis și citit trebuie să incluzi elementele necesare, să-l personalizezi, să creezi un conținut unic, valoros, să incluzi un îndemn la acțiune, să creezi un format de e-mail captivant.
Așadar, un e-mail de vânzare care să convertească trebuie să includă:
Subiectul e-mailului
De câte ori nu ai hotărât dacă să deschizi sau nu un e-mail doar citind subiectul? Conform studiilor, aproximativ 50% dintre destinatarii e-mailurilor le deschid în funcție de subiect, iar aproximativ 70% dintre aceștia raportează e-mailurile ca spam tot în funcție de subiectul acestora.
Subiectul e-mailului formează prima impresie și poate influența destinatarul dacă să deschidă e-mailul atunci când îl vede în căsuța de e-mail.
Degeaba te-ai străduit să scrii un e-mail captivant dacă destinatarul nu deschide e-mailul. Prin urmare, atunci când scrii un e-mail de vânzare trebuie să te asiguri că faci tot posibilul pentru ca subiectul acestuia să fie interesant, incitant pentru destinatarul tău, astfel încât acesta să dea click pe el, să-l deschidă.
Iată câteva sfaturi care să te ajute să creezi linii de subiect care să ducă la deschiderea e-mailurilor:
- Folosește personalizarea
Majoritatea programelor de e-mail marketing permit personalizarea fiecărui e-mail. În acest fel, destinatarul va percepe mesajul ca venind din partea unui prieten. Folosind prenumele destinatarului în linia subiectului conferă căldură și un sentiment de apropiere.
- Folosește segmentarea
Segmentarea reprezintă un alt instrument extrem de util pe care programele de e-mail marketing îl oferă. În funcție de poziția destinatarului în canalul de conversie (conversion funnel) poți continua să personalizezi linia subiectului. Aceasta poate suna diferit pentru cei care se află la începutul canalului față de cei care se află la mijlocul sau capătul acestuia.
- Evită cuvintele care ar putea declanșa filtrele de spam
Anumite cuvinte pot alerta furnizorii de e-mail, precum Gmail sau Yahoo, că e-mailul tău poate constitui spam și acesta este ultimul lucru pe care ți-l dorești. Aproape nicio persoană nu deschide un e-mail din spam.
Așadar este bine să eviți anumite cuvinte (gratuit, ieftin, preț, numerar, reducere, donare, etc.) și expresii (fără taxe, probă gratuită, economisește bani, de ultimă oră, etc.), dar și anumite simboluri (dolar).
- Testează subiectul
Derulează un test A/B pentru a vedea care subiect duce la o rată mai mare de deschidere a e-mailurilor.
Cum te-ai simți dacă ai avea la îndemână TOT ce trebuie pentru vânzarea și prezentarea produselor și serviciilor tale? Acum ai la dispoziție Kitul de Marketing al Antreprenorului.
Deschiderea sau introducerea e-mailului
Imediat după subiect urmează primul rând al mesajului, rând care se vede înainte ca destinatarul să deschidă e-mailul, deci este foarte important ca acesta să aibă un impact cât mai mare, să incite destinatarul și să-l facă să citească mai departe.
Cu timpul o să înveți să scrii mesaje cu impact care o să fie citite de cât mai mulți destinatari, dar pentru început poți lua în considerare câteva sfaturi:
- dacă ai salutat destinatarul în subiect este bine să nu te repeți, la fel și cu prenumele destinatarului
- modul în care începi un e-mail depinde și de cuvintele folosite în subiect, ar fi bine să nu te repeți
- e bine să începi cu ceva interesant și nu prea generic, destinatarul trebuie să simtă că mesajul a fost scris special pentru el (de exemplu poți să afli mai multe despre interesele destinatarului și să realizezi o conexiune, eventual, sau poți să afli despre o realizare recentă a acestuia, etc.)
- atunci când nu găsești ceva personal cu care să deschizi mesajul poți începe cu o statistică interesantă sau ceva care să atragă atenția
- prima propoziție a mesajului trebuie să ofere măcar o bănuială despre ce este vorba în mesaj astfel încât să-l facă pe cititor curios, să-l îndemne să citească mai departe; informarea destinatarului de scopul acestui e-mail poate ajuta la stabilirea tonului pentru tot restul mesajului
- începutul mesajului trebuie să fie un pas înainte către construirea încrederii și credibilității
- de asemenea, începutul mesajului trebuie să facă o tranziție naturală către argumentul de vânzare.
Așadar, o bună cale de a începe un e-mail de vânzare ar trebui să stabilească intenția acestuia, să facă un pas înainte către construirea încrederii și credibilității și să facă o trecere naturală către corpul e-mailului.
Corpul, cuprinsul e-mailului
Corpul e-mailului este cea mai lungă parte a mesajului. Dar, atenție, asta nu înseamnă că trebuie să fie lung. Încearcă să menții textul cât mai scurt posibil, fără a omite, însă informații importante. Textul e-mailului ar trebui să fie relevant și captivant, să conducă destinatarul către acțiune, conversie, scopul acestui e-mail.
Poți lua în considerare câteva sfaturi atunci când scrii corpul e-mailului de vânzări:
- poți include în cuprinsul mesajului câteva informații despre cine ești, dacă nu ai oferit aceste detalii în introducere, pentru a întări încrederea și credibilitatea în compania ta și produsele sau serviciile pe care le oferi (poți face o referire rapidă la alte companii relevante care folosesc produsul tău sau poți evidenția beneficiile obținute de alți clienți în urma folosirii acestuia)
- înainte de a scrie mesajul trebuie să ai stabilit exact scopul acestuia; mesajul trebuie construit astfel încât să conducă la atingerea scopului
- menține mesajul cât mai scurt posibil; destinatarul primește poate zeci de e-mailuri de vânzări zilnic, nu are răbdare să citească mesaje lungi, plictisitoare, așa că păstrează corpul e-mailului cât mai dinamic, interesant, informativ, captivant
- alcătuiește un text scurt, dar nu omite informațiile importante
- spune în mod clar ce oferi și ce beneficii are destinatarul
- dacă este posibil, folosește cuvinte scurte, propoziții și paragrafe scurte, astfel încât mesajul să fie cât mai clar și ușor de înțeles
- încearcă să personalizezi cât mai mult posibil (aici te poți folosi iar de segmentare) astfel încât prospectul să simtă că mesajul a fost scris special pentru el, întărind astfel și mai mult legătura cu acesta
- poți include imagini pentru a atrage atenția, dar întotdeauna, asigură-te că incluzi și text, unii oameni aleg să nu fie afișate imaginile în e-mailurile lor.
În concluzie, cuprinsul e-mailului de vânzări trebuie să fie scurt, dinamic, dar să ofere informații relevante captivante despre produsul sau serviciul oferit, în același timp trebuie să întărească și mai mult legătura între tine și respondent, să crească încrederea și credibilitatea în compania ta și ceea ce oferi.
Încearcă să menții cuprinsul e-mailului cât mai scurt, simplu și la obiect, dar fără a omite informații importante. Fii clar și concis asupra a ceea ce oferi și asupra beneficiilor destinatarului.
Îndemnul la acțiune
Îndemnul la acțiune, CTA-ul sau Call To Action, este o parte importantă a e-mailurilor de vânzări.
Dacă destinatarul a citit până aici, acum ai șansa de a-l face să treacă la acțiune. Acest îndemn trebuie să fie foarte clar. Trebuie să-i spună destinatarului exact ce are de făcut.
În e-mailurile de vânzări CTA-urile sub forma de declarație pot funcționa foarte bine. După ce ți-ai expus oferta și beneficiile acesteia poți folosi un CTA care ar putea suna astfel:
- „Înscrie-mă acum”
- „Sunt gata să încep… „
- „Da, vreau reducerea…. ” etc.
Aceste afirmații îndeamnă la acțiune fără ca destinatarul să se simtă constrâns, îngrădit.
De asemenea, CTA-urile sub forma verbelor la imperativ pot funcționa foarte bine:
- „Încearcă… „
- „Află mai multe… „
- „Bucură-te de…. ” etc.
CTA – urile pot veni și sub forma unei întrebări:
- „Ești interesat să afli mai multe?…” etc.
Îndemnul la acțiune este foarte important. Acum că destinatarul a ajuns la finalul mesajului trebuie să fie foarte clar ce are de făcut în continuare.
Iată câteva greșeli pe care nu trebuie să le faci atunci când scrii un e-mail de vânzări:
- includerea unui CTA ambiguu, neclar – dacă nu-i spui exact prospectului ce are de făcut riști ca scopul e-mailului să nu fie atins
- includerea într-un singur e-mail a mai multor îndemnuri la acțiune – include un singur CTA, dacă incluzi mai mult de un singur îndemn la acțiune riști să copleșești destinatarul cu cererile tale și acesta va încheia prin a nu da click pe nici unul dintre butoanele CTA
- îndemnul la acțiune cere prea mult – dacă ceri destinatarului să investească resurse serioase imediat, s-ar putea să-l copleșești și să n-o facă
- CTA-ul este o decizie dificilă – dacă îndemnul la acțiune pune presiune asupra destinatarului acesta s-ar putea să nu fie accesat, deci scopul e-mailului nu va fi atins.
CTA-urile trebuie să fie simple, clare, directe și rezonabile, să se concentreze exact pe ceea ce cer, astfel încât să fie accesate de cât mai mulți destinatari.
Creează un îndemn la acțiune folosind cuvinte sau expresii simple, care îndeamnă la acțiune. Îndemnurile active pot crește numărul de click-uri și pot crește rata de conversie.
Semnătura e-mailului
Semnătura e-mailului de vânzări trebuie să fie similară sau identică cu semnătura folosită în celelalte e-mailuri. Este esențial să fii consecvent astfel încât să întărești încrederea și credibilitatea în compania ta.
Iată ce ar trebui să conțină semnătura ta:
- salutul de încheiere – dacă în deschiderea e-mailului salutai în introducere („Bună ziua…”, „Bună, dragă… „, etc.), acum trebuie să saluți de încheiere; poți să folosești expresii precum: „Toate cele bune”, „Cu stimă”, „Cu considerație”, etc.
- nume – include numele tău complet
- numele companiei – adaugă numele companiei, astfel oamenii fac conexiunea cu aceasta, cu brandul tău
- poți adăuga logo-ul companiei
- de asemenea în încheierea e-mailului de vânzare trebuie să incluzi datele de contact, numărul de telefon, site-ul web al companiei
- poți adăuga link-urile către rețelele de socializare (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn)
- bineînțeles, nu trebuie să lipsească link-ul de dezabonare, pentru a fi în concordanță cu prevederile legale.
E-mailul de vânzări trebuie să fie în concordanță cu strategia generală de marketing prin e-mail.
Pe lângă elementele pe care trebuie să le conțină un e-mail de vânzare, este bine să acorzi o atenție deosebită și altor câteva aspecte, inclusiv:
- lista de abonați – acordă atenție deosebită listei de adrese de e-mail, de destinatari; este foarte important să păstrezi o listă de adrese de e-mail curată, pentru a evita săriturile (soft bounces, sau mai grav, hard bounces)
- frecvența e-mailurilor – nu trebuie să trimiți e-mailuri prea des, pentru a nu plictisi, dar nici prea rar, pentru că există riscul ca destinatarul să uite de tine, de compania ta
- ziua și ora la care trimiți e-mailul – unele studii arată că mijlocul săptămânii, între 9 și 11 dimineața, ar fi cel mai oportun moment pentru trimiterea e-mailurilor
- încearcă să fii cât mai scurt și la obiect, în același timp să nu omiți informații importante; unele studii arată că e-mailul cu aproximativ 125-200 cuvinte și aproximativ 20 de rânduri de text, au cele mai bune rate de click în interiorul e-mailului
- folosește punctele îngroșate (bullet points) în cuprinsul e-mailului, această structură poate face textul mai ușor de parcurs și mai dinamic
- nu uita de personalizare – personalizarea e-mailurilor a devenit o necesitate în marketingul prin e-mail; uneori poți folosi umorul pentru a te diferenția de competitori
- nu te aștepta ca imaginile să facă toată treaba și niciodată nu lăsa imaginile neînsoțite de text, unii oameni refuză să fie afișate și imaginile în e-mailuri
- corectează cu mare atenție e-mailul, acordă atenție la ortografie, semne de punctuație, exprimare; astfel de greșeli pot afecta imaginea brandului și pot scădea credibilitatea
- testează e-mailul atât pe desktop cât și pe dispozitivele mobile astfel încât cei care deschid e-mailurile pe telefoanele mobile să aibă cea mai plăcută experiență (destinatarul trebuie sa poată să înțeleagă rapid mesajul central al e-mailului și să poată naviga cu ușurință)
- înainte de a trimite e-mailul listei de abonați, trimite un e-mail de probă pentru a-l verifica pentru diferiți furnizori de e-mail (Gmail, Yahoo).
E-mailurile de vânzări au ca scop conversia, fie că este vorba de de un nou produs, o promoție sau o reducere, un pachet promoțional, etc.
Chiar dacă de multe ori oamenii nu sfârșesc prin a cumpăra ceea ce oferi, tot este un mare câștig faptul că aceștia au deschis e-mailul și l-au citit. Aceste lucruri întăresc legătura între brand și destinatar. Unii oameni au nevoie de mai mult timp, de mai multe comunicări, pentru a căpăta încredere în brand și a-ți cumpăra produsul sau serviciul, ceea ce ai tu de oferit.
Nu uita, întotdeauna adaugă un stimulent în e-mail. Astfel poți crește rata de conversie.
Acum că știi exact ce ai de făcut pentru a crea e-mailuri excelente, cu rată mare de conversie, un singur lucru mai ai de făcut – să le redactezi.
Știm, ușor de zis, mai greu de făcut, chiar dacă ai formula exactă. Asta pentru că ai nevoie de timp, iar timpul tău este limitat și trebuie să-l împarți între multe pălării pe care le ai de purtat ca antreprenor.
Dar cum ar fi dacă tot conținutul pentru e-mailurile tale și toate materialele de marketing necesare pentru vânzarea produselor și serviciilor tale online ar fi „gata-făcute” pentru tine? Și nu de oricine, ci de specialiști în marketing și creatori de conținut cu experiență?
Și toate astea ar costa mult sub 100 de Euro. Ai vrea să-l obții azi?
Dacă ai spus DA, află mai multe despre Kitul de Marketing al Antreprenorului
Aceasta este o oportunitate extraordinară pentru tine dacă ești antreprenor sau freelancer și vrei să-ți crești rapid încasările, fără să ai cunoștințe în marketing, fără efort sau timp pierdut.
Află ce primești în Kitul de Marketing al Antreprenorului