CTA-urile (Call To Action), acele îndemnuri la acțiune, după cum le spune și numele, îndeamnă pe cel care le citește să întreprindă o acțiune. Găndește-te de câte ori te-ai înscris la un webinar, ai descărcat un conținut, te-ai înscris la un concurs și lista poate continua. Ei bine, toate aceste acțiuni au fost probabil rezultatul unor îndemnuri la acțiune, CTA-uri, eficiente.
Un CTA poate influența succesul unei campanii de marketing. Pe deoparte, îndemnul la acțiune care folosește cuvintele potrivite, este puternic, convingător, în final face ca cititorul să întreprindă acțiunea dorită. Pe de altă parte, un CTA care nu este captivant, nu atrage atenția, poate trece neobservat.
Așadar, dacă ai o afacere și vrei să o promovezi, vrei ca tot mai mulți oameni să audă de produsul sau serviciul tău, de ceea ce ai de oferit, vrei să crești rata de conversie, implicarea și vânzările, ei bine ai nevoie să știi și ce este un CTA și cum să-l faci cât mai eficient.
- Ce este un CTA
- Importanța CTA
- Tipuri de CTA
- Sfaturi pentru elaborarea unor CTA-uri cât mai eficiente
- Exemple de CTA
- Concluzii
Ce este un CTA
CTA-ul, apelul sau îndemnul la acțiune, reprezintă o declarație sau o directivă inclusă într-un mesaj de marketing, reclamă sau orice alt tip de conținut, care este conceput pentru a determina publicul să întreprindă o anumită acțiune.
Acțiunea poate fi orice, de la completarea unui formular, abonarea la un buletin informativ, un newsletter, descărcarea unei resurse gratuite, înscrierea la un concurs sau webinar, efectuarea unei achiziții sau pur și simplu accesarea unui link pentru a afla mai multe detalii.
În funcție de strategia generală de marketing, de obiectivele urmărite, dar și de poziția prospectului în călătoria sa de client (customer journey), CTA-urile îmbracă diferite forme, care pot fi atât soft, dar și hard – dure, ferme. Adică pot fi indirecte și să folosească un limbaj mai soft sau directe și să folosească un limbaj mai dur, mai puternic.
Poți folosi CTA- urile soft mai ales în primele etape ale călătoriei de client, în care potențialul client nu este familiarizat cu brand-ul, cu produsele sau serviciile pe care le oferi, pentru a-l încuraja să învețe mai multe despre acestea.
Astfel, poți utiliza un CTA soft pentru a cere înscrierea la newsletter sau să te urmărească pe rețelele de socializare. Aceste cereri sunt mult mai mici decât a cere unui potențial să cumpere un produs sau să se înscrie pentru un alt serviciu.
CTA-urile hard, dure le poți utiliza, mai ales, atunci când prospectul se află aproape de finalul călătoriei de client, în etapa de decizie, dar și în celelalte etape, în funcție de strategia generală de marketing și de acțiunile întreprinse de potențialii clienți.
Poți utiliza un CTA dur atunci când ceri potențialilor să achiziționeze produsul sau serviciul tău. De exemplu, dacă un potențial se află la sfârșitul călătoriei de client și vrei să-l încurajezi să cumpre, poti utiliza un CTA dur care să invoce FOMO (Fear Of Missing Out), acel sentiment de urgență, teama de a rata ceva, un produs, un serviciu, o reducere, etc. Un astfel de CTA ar putea suna așa: ”Nu rata reducerea de 25%”, sau ”Cumpără acum. Reducerea de 25% expira în …ore sau zile”, etc.
Începi cu dreptul activitatea de marketing
Înainte de a te scufunda în tainele Call-to-Action eficiente, descoperă cum kiturile noastre de marketing te pot propulsa în fruntea succesului. Personalizate pentru a răspunde nevoilor tale, fie că ești la începutul drumului sau căuți să-ți perfecționezi strategiile existente.
Secretul succesului tău digital
Încearcă Kitul de Marketing al Antreprenorului și utilizează template-uri și toate materialele de marketing, vânzări și graphic design de care ai nevoie pentru crearea unor campanii eficiente. Tot ce ai nevoie este la un click distanță! Tot ce trebuie să faci este să completezi spațiile libere cu recomandările noastre. Doar atât. Nimic mai mult.
Marketingul nu a fost niciodată mai simplu.
Vezi Kitul de Marketing al Antreprenorului
Fă-ți strategia de marketing mai puternică de la primul paragraf!
Importanța CTA
CTA-urile au o importanță covârșitoare pentru orice afacere. Acestea trebuie să însoțească potențialul pe toată călătoria sa de client. Ele sunt cruciale pentru a spune oamenilor ce trebuie să facă. De exemplu, pot transforma un simplu vizitator al site-ului tău web în potențial client, în client care cumpără și mai apoi în client fidel.
Iată cateva din beneficiile CTA:
- îndepărtează confuzia – un îndemn la acțiune îi spune exact potențialului ce să facă și unde să meargă, făcând călătoria acestuia cât mai clară
- determină nevoile cititorului și îl ghidează – un CTA poate ajuta la direcționarea publicului către acțiunea dorită, îndrumându-l către următorul pas
- mărește audiența – introducând CTA-uri pe toate canalele de marketing, poți crește audiența, fie că este vorba de site-ul web, blog, sau rețelele de socializare
- creează urgență – prin crearea FOMO, acel sentiment de urgență, apelurile la acțiune pot face ca utilizatorul să acționeze imediat
- mărește conversiile – de exemplu, un simplu vizitator al paginii web poate fi convertit în client potențial, cu ajutorul unor CTA-uri eficiente
- crește vânzările – un CTA clar, concis, convingător poate duce la creșterea vânzărilor
- oferă rezultate măsurabile – CTA-urile pot fi urmărite, ceea ce înseamnă că poți măsura eficiența campaniilor de marketing și le poți ajusta în consecință, poți optimiza campaniile pentru a obține rezultate mai bune.
Tipuri de CTA
Există diferite tipuri de CTA care pot fi folosite în funcție de specificul fiecărei campanii de marketing, de scopul urmărit de acestea. Nu toate campaniile de marketing folosesc aceleași tipuri de CTA. Acestea variază în funcție de tacticile aplicate pentru a-ți ghida publicul pe parcursul călătoriei de client.
Descoperă mai jos câteva dintre tipurile comune de CTA utilizate în marketing:
Butonul
De departe butoanele sunt cele mai folosite tipuri de CTA. Acestea pot apărea sub forma unor pictograme cu o expresie acționabilă scrisă, care îi atrage și îi îndeamnă pe utilizatori să facă click pe ele și să ia măsuri suplimentare. Acest buton poate varia în funcție de afacere, dar ca regulă generală, acesta ar trebuie să aibă o culoare care să contrasteze cu restul conținutului, să iasă în evidență.
Bannerele
Bannerele sunt create cu un design captivant și conțin un test care încurajează utilizatorii să facă o anumită acțiune. CTA-urile care îmbracă formă de bannere pot fi amplasate în partea de sus, de jos, cât și în partea laterală a unei pagini web.
Formularul
Poți utiliza formularele pentru a obține datele de contact ale utilizatorilor sau pentru ca aceștia să se înscrie la un seviciu. Întotdeauna trebuie să oferi ceva în schimb, de exemplu, un conținut descărcabil, oferte de produse, etc.
CTA-ul de tipul ferestrelor pop-up
Aceste ferestre apar pe site-ul web și încurajează la luarea anumitor acțiuni. Atenție la folosirea acestor ferestre. Deși pot reprezenta o modalitate excelentă de a-ți comunica o ofertă sau de a atrage utilizatorii să se înscrie pentru serviciul tău, mulți utilizatori le pot considera intruzive. De aceea multe site-uri web le folosesc în momentul în care utilizatorul vrea să părăsească pagina.
CTA-ul de tip slide-in
Aceste CTA-uri sunt similare cu cele de tipul pop-up și sunt menite să capteze atenția utilizatorului prin ”alunecarea” din bara laterală sau din partea de jos. Acestea tind să fie mai puțin intruzive și pot reprezenta o alternativă mai bună la ferestrele pop-up.
Linkurile contextuale
Aceste link-uri sunt situate, de obicei, în interiorul unei postări de blog. Ele conțin text pe care se poate face click și utilizatorul este direcționat către un landing page, o pagină de destinație asociată.
Sfaturi pentru crearea unor CTA-uri cât mai eficiente
Iată câteva sfaturi pentru a crea CTA-uri cât mai eficiente:
- fii clar și specific – un CTA trebuie să-i spună clar utilizatorului ce are de făcut
- folosește un limbaj simplu și evită ambiguitatea
- folosește verbe și cuvinte persuasive
- folosește un limbaj orientat spre acțiune, care să încurajeze utilizatorii să ia măsuri
- fii consecvent – asigură-te că limbajul și designul CTA sunt în concordanță cu restul site-ului și mesajul brandului tău, a afacerii tale
- fă-l să iasă în evidență – utilizează o dimensiune mai mare a fontului și culori contrastante
- oferă valoare – pentru a fi eficient, un CTA trebuie să ofere ceva de valoare utilizatorului, fie că este vorba de o încercare gratuită, acces la un conținut exclusiv, o reducere, etc.
- păstrează-l scurt și la obiect – evită să folosești fraze lungi sau cuvinte complicate care ar putea descuraja utilizatorii
- peronalizează-l – folosește tehnici de personalizare, cum ar fi adresarea utilizatorului pe nume, sau folosirea locației acestuia, pentru a face un CTA mai relevant și mai captivant
- folosește dovezi sociale -pentru a crește încrederea în brand-ul tău și pentru a consolida beneficiile acțiunii, folosește dovezile sociale, cum ar fi recenziile sau mărturiile clienților
- include o ofertă de timp limitat – oferirea unui interval de timp limitat utilizatorilor pentru a întreprinde acțiunea dorită de tine, poate crea acel sentiment de urgență și îi poate face să acționeze mai repede, ceea ce poate duce la creșterea conversiilor și a vânzărilor
- testează – testează versiuni diferite ale CTA pentru a vedea care dintre ele are performanțe mai bune; poți testa diferite cuvinte, diferite culori și poziții pe pagină pentru a vedea ce funcționează cel mai bine.
Exemple de CTA-uri
Un CTA eficient ar trebui să aibă ca urmare acțiunea utilizatorului, acesta ar trebui să facă ceea ce îi cere îndemnul la acțiune să facă, indiferent că este amplasat pe site-ul web, într-un e-mail sau intr-un conținut de pe rețelele de socializare.
Există multe forme pe care le pot îmbrăca CTA-urile și pe care companiile le folosesc pentru a-și încuraja publicul să ia măsuri. Formularea și designul specific al CTA vor depinde de contextul și obiectivele campaniei de marketing sau ale mesajului.
Iată mai jos căteva exemple de CTA-uri:
- Descărcarea unei resurse gratuite: „Descarcă ghid/e-book/citate, etc. gratuit”
- Includerea unor resurse educaționale: ”Abonează-te la buletinul nostru informativ pentru a afla mai multe…..”sau ”Fă primii pași! Explorează!”
- Înregistrarea la un webinar: ”Accesează acest link pentru a obține înscrierea gratuită. Atenție! locurile sunt limitate!”, ”Păstrează-ți un loc”, ”Ultimile 5 locuri. Înscrie-te acum”
- Vizitarea unui landing page: ”Descoperă secretul”, ”Află cum…”, ”Îndeplinește-ți visul”, etc.
- Vizionarea unui videoclip; ”Învață cum să folosești… în doar două minute de vizionare”
- Urmărirea pe alte canale: ”Urmărește-ne pe… (rețeaua socială)”
- Participarea la un concurs: ”Câștigătorul beneficiază de…”, ”Câștigă…”
- Oferirea unui cadou: ”Un/o… gratuit(ă) primilor x înscriși”, ”Transport gratuit”, ”Înscrie-te și vei salva…”
- Completarea unui formular: ”Înscrie-te pentru a afla/obține/participa”
- Obținerea unui testimonial: ”Ajută-ne /Împărtășește”, ”Ce crezi despre”, ”Părerea ta contează”
- Oferte speciale: ”Cele mai mari reduceri din an”, ”Beneficiază de x% reducere”, ”Solicită reducerea”, ”Obține pachetul… pentru doar x lei”, ”Doar azi poți beneficia de reducerea de x%” etc.
- Partajarea unui conținut: ”Prietenii tăi vor adora …”, ”Spune-le și prietenilor”
- Testare/probă gratuită: ”Solicită testarea gratuită”, ”Nu te costă nimic să încerci”, ”Testează acum! Este gratuit!”
Concluzii
În concluzie, CTA-urile reprezintă un element critic al oricărei strategii de marketing sau comunicare. Ele trebuie să ofere o direcție clară publicului tău și îl ghidează către acțiunea dorită.
Dacă creezi și folosești eficient îndemnurile la acțiune, poți crește implicarea audienței, poți crește conversiile și vânzările, poți îndeplini obiectivele de afaceri propuse.
Nu uita să păstrezi CTA-urile clare, concise, specifice și relevante pentru publicul tău. Folosește cuvinte simple, îndreptate spre acțiune, verbe persuasive și nu neglija contextul în care apare CTA-ul.
Testează diferite tipuri de CTA și îmbunătățește-le pentru a le maximiza eficacitatea și pentru a te asigura că oferi cea mai bună experiență posibilă pentru publicul tău.
Testarea și analizarea continuă îți pot permite să afli ce funcționează cel mai bine pentru publicul tău și să adaptezi strategia în funcție de rezultatele obținute.
În final, succesul eforturilor tale de marketing va depinde de capacitatea ta de a comunica eficient cu publicul și de a-l ghida către acțiunea dorită.
Făcând din CTA-uri o prioritate în strategia de marketing, poți face un pas important către atingerea obiectivelor și obținerea celor mai bune rezultate.
Indiferent dacă este digital sau tradițional, este dificil să transformi publicul în client fără CTA-uri clare, convingătoare.
Acum că ai descoperit secretele creării unor CTA eficiente, e timpul să le pui în practică! Descoperă kiturile noastre de marketing, concepute pentru a te ajuta să aplici aceste strategii și să îți maximizezi succesul. Fie că ești începător sau un marketer experimentat, kiturile noastre sunt personalizate pentru a răspunde nevoilor tale.
De ce Kitul de Marketing al Antreprenorului?
Alege Kitul de Marketing al Antreprenorului și folosește template-uri și toate materialele de marketing, vânzări și graphic design de care ai nevoie într-o companie. Toate sunt 100% pregătite pentru tine!
Marketingul este astăzi la dispoziția ta. Ușor de personalizat și eficient.
Vezi Kitul de Marketing al Antreprenorului
Fă primul pas spre o strategie de marketing mai eficientă și vezi rezultatele pe care ți le dorești!